Wegblokkades op zaterdag 17 november, Fransen komen in actie!

Fransen staan bekend om het volk dat solidair is met elkaar en opkomt voor hun eigen rechten. Ook op zaterdag 17 november 2018 zullen de Fransen opkomen voor hun rechten.

Blokkades op de wegen om brandstofprijs

De Fransen zullen op deze dag diverse wegen in heel Frankrijk gaan blokkeren. De acties zijn tegen de hoge brandstofprijzen aan de pomp in Frankrijk. 78% van de Fransen steunt de blokkades op de wegen en hoopt dat er met de acties een betere benzineprijs kan worden bedwongen bij de overheid.

Belastingen op brandstof

De benzineprijs in Frankrijk is net als in Nederland voor een groot deel opgebouwd uit belastingen. Maar liefst 60% van de brandstofprijs in Frankrijk bestaat uit belastingen. De overheid wil de fiscale tarieven volgend jaar nog verder gaan verhogen, de brandstofprijs stijgt daardoor nog verder.

In Frankrijk is diesel op dit moment duurder dan benzine en dat is voor veel Fransen een groot probleem. 39 miljoen auto’s in Frankrijk (49 procent), zijn dieselvoertuigen.

Op dit moment haalt de Franse schatkist ongeveer 23 miljard euro op aan belastingen op brandstof. De benzineprijs is het afgelopen jaar in Frankrijk met 15 procent gestegen, de dieselprijs met bijna 23 procent. Met het verhogen van de accijnzen op brandstof moet dit volgend jaar nog veel hoger worden.

Advies

Fransen dreigen niet alleen met acties, maar voeren deze ook uit. Het is daarom aan te raden om zaterdag 17 november niet in Frankrijk de weg op te gaan. De verwachting is dat er deze dag door de blokkades, zeer grote files op de wegen ontstaan.

Tanken tegen inkoopprijs

Supermarktketens Leclerc en Carrefour spelen in op de boosheid van de bevolking. De komende weken kunnen mensen daar brandstof tanken tegen inkoopprijs. Op deze manier hopen de supermarktketens een bijdrage te leveren aan het protest tegen de overheid.

Overheid buigt niet

De overheid is niet onder de indruk van de dreigingen en zegt niet te gaan buigen voor het protest. “De verhoging van de accijnzen op 1 januari wordt niet geschrapt”. Volgens de minister is de verhoging nodig om de ecologisch transitie te kunnen bevorderen en te kunnen betalen. Ook de Franse President van Frankrijk is van mening dat de nieuwe heffingen op brandstof door moeten gaan. Volgens de Franse president is het beter om brandstof te belasten, dan arbeid.