LOADING

Type to search

Share

Wie kent het verhaal van de klokkenluider van de Notre-Dame niet? Dit verhaal is gebaseerd op de populaire gotische kathedraal uit Parijs, die door de schrijver van dit verhaal ook wel de “symfonie uit steen” werd genoemd. Deze kathedraal werd al in 1163 gebouwd en trekt nog jaarlijks duizenden toeristen. Ook worden er nationale vieringen gehouden en dient de kathedraal als de “standplaats” van de aartsbisschop van Parijs. De kathedraal kenmerkt zich door de twee niet-afgebouwde grote torens die aan de voorzijde van de kerk duidelijk zichtbaar zijn. Deze torens zijn maar liefst 69 meter hoog! Ook in de kathedraal zelf is voldoende te zien. Wanneer je in Parijs bent is dit dan ook echt een bezienswaardigheid die je niet mag missen.

Een bezoek aan de Notre-Dame

Let bij een bezoek aan deze kathedraal goed op de voorgevel van de Notre-Dame, waar je drie ingangen vindt. Deze portalen hebben ieder hun eigen naam (v.l.n.r.: Mariaportaal, het portaal van het laatste oordeel en het Annaportaal) en zijn op een fraaie wijze versierd met verschillende beelden. Het rechterportaal werd als eerste gebouwd bij de bouw van de Notre-Dame. Wanneer je in de de kathedraal zelf bent zal je overdonderd worden door de prachtig versierde ruiten die je hier vindt. Veel beelden en schilderijen in de Notre-Dame dateren uit de 17e eeuw. Veel van de beelden zijn niet origineel, als gevolg van de Franse Revolutie.Tip: beklim de torens van de Notre-Dame, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over een groot deel van de Franse hoofdstad. Je kan vanaf deze locatie zeer mooie foto’s maken.

Hoe kom ik bij de Notre-Dame?

De Notre-Dame ligt in het centrum van Parijs, waardoor je hier goed te voet of met het openbaar vervoer kunt komen. Wanneer je hem per voet bezoekt is het raadzaam om de borden naar het kleine eiland “Ile de la Cité” te volgen, waar de Notre-Dame gebouwd is. De locatie is goed bereikbaar met de metro. Als je met de metro naar de Notre-Dame reist stap je uit bij de metrohalte “Cite”. Het is vanaf hier slechts een of twee minuten lopen naar de kathedraal.

Onderhoud

De Notre-Dame is een bezienswaardigheid die per jaar miljoenen toeristen mag verwelkomen. Het is om deze reden een zeer populaire attractie. Deze vele bezoekers zorgen ook voor hoge kosten in onderhoud. De overheid maakt structureel 2 miljoen euro vrij voor onderhoud. Toch geeft men bij de kathedraal aan dat dit eigenlijk te kort is om het structurele onderhoud te blijven uitvoeren. De komende twintig jaar is er eigenlijk 100 miljoen euro nodig voor onderhoud. De huidige slechte staat komt waarschijnlijk door het feit dat er in de achttiende eeuw goedkope en verkeerde materialen zijn gebruikt bij de restauratie.

 

Tags:
Previous Article
Next Article

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *